Judith de Jong

Judith is activiteitenbegeleider in Ontmoetingscentrum de Koloriet. Het Ontmoetingscentrum is één van de vijf Ontmoetingscentra (OCD’s) in Dordrecht waar thuiswonende mensen met dementie één of meerdere dagdelen in de week welkom zijn om lotgenoten te ontmoeten en een fijne dag door te brengen. Judith werkt hier met plezier, het past echt bij haar. Waarom? Eigenlijk weet ze dat zelf niet goed: ze koos na haar opleidding bewust voor de ouderenzorg. Een tijdlang werkte ze in het verpleeghuis van het Parkhuis. Zes jaar geleden startte ze voor één dag in de week in de Koloriet en de laatste vier jaar werkt ze hier drie dagen. Haar collega Gre werkt al vijftien jaar bij het OCD.

“We doen veel verschillende dingen op een werkdag. We starten met het beantwoorden van mails en telefoontjes, het regelen van het vervoer en de administratie. Daarna zijn de bezoekers inmiddels gearriveerd en starten we met het doornemen van de krant en bespreken we dagelijkse actualiteiten. We maken samen soep voor de lunch en we begeleiden de bezoekers in hun bezigheden. Iedereen houdt van andere activiteiten, de één schildert, de ander houdt van een spelletje. En als iemand behoefte heeft aan rust dan kan dat ook. Zo is ook iedere dag weer anders.” Er zit een basisschool naast het Ontmoetingscentrum: “Op dinsdag of donderdag komen er peuters of gaan wij met de bezoekers naar hen toe. Soms is het maar voor een kwartiertje. Gewoon even kleuren, spelletjes of zingen, maar dat maakt het zo leuk.”

Gre: “Er zit ook een gedachte achter de verschillende activiteiten. Voor ons is het inmiddels automatisme, maar de ene activiteit is bedoeld om de hersenen te trainen en de ander om de motoriek te behouden. Het is aangetoond dat mensen met dementie die een Ontmoetingscentrum bezoeken tot wel 9 maanden langer thuis kinnen blijven wonen.”

Judith: “In het Ontmoetingscentrum werk je met meer verschillende partijen dan in een verpleeghuis. Juist al die verschillende contacten maken het werk in het Ontmoetingscentrum zo leuk” Ze heeft contact met de vervoerder, de casemanagers, mantelzorgers en natuurlijk de bezoekers zelf. Ook kijkt ze naar hoe de individuele bezoeker zich gedraagt in de groep en hoe diegene reageert op bepaalde situaties. Wanneer nodig bespreekt ze wat ze ziet met de mantelzorgers of casemanager. In de Koloriet worden daarnaast ook inloopmomenten georganiseerd voor partners, kinderen en andere naasten, waar zij hun verhaal kunnen dele met anderen in dezelfde situatie.”

Zijn er ook moeilijke kanten aan het werk? “De mensen die hier binnen komen worden niet meer beter. Zij gaan achteruit en niet vooruit, dat is een onomkeerbaar proces.” Judith helpt de mensen in deze fase graag en hier haalt ze haar voldoening uit.

“Ik zou het werk zeker aanraden aan anderen, sowieso werken in de zorg, want je kunt wat betekenen voor iemand. Maar je moet wel echt gevoel hebben bij de doelgroep.”

Onderdeel van: