Esther

Als leerling liep Esther Stok in haar laatste jaar stage bij het Dijckhuis. Dat beviel zo goed dat ze meteen mocht blijven met een vast contract. Nu, 16 jaar later, vertelt ze met nog steeds veel enthousiasme en passie over haar werk. “Werken met deze doelgroep is zo afwisselend.”

Esther, zorgcoördinator bij het Dijckhuis, houdt wel van een beetje uitdaging. Iedere dag hetzelfde is niets voor haar. En dat is ook meteen wat haar in deze functie zo goed bevalt. “Geen dag en geen bewoner is hetzelfde. Iedere dag heb je nieuwe uitdagingen om dingen geregeld te krijgen. Dat vind ik het leuke aan mijn baan”, vertelt Esther. Toch was werken met mensen met Korsakov geen bewuste keuze toen ze nog leerling verzorgende IG was. “Ik had juist twijfels of het wel bij me paste. Het is een unieke doelgroep. De zorg is heel anders dan bijvoorbeeld de zorg voor ouderen met dementie. Maar je kunt zoveel betekenen voor deze bewoners. Dat geeft heel veel voldoening.”

Eigen regie
De verschillen tussen het Dijckhuis en andere locaties van het Parkhuis zijn groot. “Mensen komen bij ons wonen als ze vijftig zijn en blijven hier dan soms de rest van hun leven wonen. Ze zijn veel bewuster van hun omgeving. Soms hebben ze moeite om hun verblijf in het Dijckhuis te accepteren. Ik vind het dan de uitdaging om samen te kijken naar hun mogelijkheden zodat ze het hier naar hun zin hebben. Bijvoorbeeld door net iets meer vrijheden te regelen. Meer eigen regie. Dat kan al met kleine dingen. Zo is er een bewoner waarmee ik de afspraak heb dat hij één keer per week zelf een pakje sigaretten mag halen. Aan dat stukje vrijheid hecht hij veel waarde. Dus dat regelen we dan”, aldus Esther.

Thuisgevoel
“Veel van onze bewoners hebben een roerig verleden achter de rug als ze bij ons komen wonen. Maar wij zeggen altijd: dat laten we achter bij de voordeur. Wij leren de bewoners hier opnieuw kennen. Zonder ‘rugzak’ of oordeel. Sommige bewoners hebben geen contact meer met hun familie. In zo’n geval zijn wij vaak de enige die ze hebben. Wij hebben de belangrijke taak om hen niet alleen een huis maar ook een thuis te geven. Privacy voor onze bewoners staat daarom ook hoog in het vaandel. En we proberen altijd zoveel mogelijk rekening te houden met hun wensen. Ben je een ochtend- of een avondmens? Heb je een geloof waar we rekening mee houden? Ook proberen we met de mensen te kijken naar een daginvulling die zoveel mogelijk bij hun wensen en behoeften past.”

Leuk activiteiten
Omdat de doelgroep in het Dijckhuis over het algemeen een stuk jonger is dan op de overige locaties van het Parkhuis, zijn de activiteiten ook anders. “Wij kijken Netflix, drinken cola of hebben een uitje naar de bioscoop. We gaan een lekker vers visje halen op de markt of met kerst naar het tuincentrum. Je probeert zoveel mogelijk zelfstandigheid te geven. Je hebt echt contact. Dat betekent soms ook discussies, maar ook mooie gesprekken. Een bewoner kwam ooit eens enthousiast vertellen dat hij had gesolliciteerd als burgemeester. Prachtig toch? Met humor en oplossingsgericht denken kom je bij ons een heel eind” vertelt Esther lachend.

Hecht team
Humor en samenwerking zijn volgens Esther kenmerkend voor het hechte team op het Dijckhuis. “We zijn duidelijk één team. Alles is bespreekbaar, hoe lastig het soms ook kan zijn. We helpen elkaar. Je doet het tenslotte allemaal voor hetzelfde doel: onze bewoners.”

Onderdeel van: